Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szép napot mindenkinek!
  2018-08-11 09:25:50, szombat
 
  Bár teljesen még nem zárult le a folyamat, a Sóstó Természetvédelmi Terület Rehabilitációs Program keretében a fejlesztések jelentős része elkészült. Augusztus 11-től az Északi-tó és környéke már látogatható.

Rövidesen véget ér a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A helyi és országos védettséget is élvező, több mint 200 hektáros terület megmentése, és ökológiai szemléletű rehabilitációja több mint 700 millió forintos kormányzati forrásból valósul meg. A fertős jellegű 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez.

Augusztus 11-től, szombattól a nagyközönség előtt is megnyílik az Északi-tó körüli terület. A fa bürühidak felújításával és újak építésével teljesen körüljárhatóvá vált az Északi-tó. Az 500 m² alapterületű stégről remek kilátás nyílik a tó élővilágára is. Az eddig elvégzett munkákról dr. Cser-Palkovics András polgármester adott tájékoztatást: A mederkotrás során az Északi-tóban mintegy 65 ezer m³ iszapot mozgattak meg, amiből főként költőszigeteket alakítottak ki a színes madárvilág számára. A mederkotrás mellett a munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás biztosítása volt, amit a szakemberek a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, valamint tisztított szennyvíz bevezetésével oldottak meg. A kivitelező egy ütőtisztító műtárgy beépítésével csökkentette le a szennyvíztisztító telepből érkező tisztított szennyvíz foszfortartalmát, így vált alkalmassá az élővízbe vezetéshez, amit egy 5,5 km hosszú nyomóvezetékkel oldottak meg. A tisztított szennyvíz havi 18 ezer köbméternyi. A beépített olajfogókon keresztül, a stadion parkolóiból érkező, szűrt csapadékvíz is ideérkezik.
Az Északi-tó vízszintje még nincs az üzemi magasságban, hiszen a nyári meleg miatt is kevesebb víz érkezik a vízgyűjtő területekről, valamint a hídépítés miatt a tavasz végén nem lehetett pótolni. Mint ahogy a nemrégiben megújult Csónakázó-tónál, úgy a mederkotrást, helyreállítást követően az Északi-tónál is tapasztalható a fonalas algák és zöldmoszatok megjelenése. A Városgondnokság speciális hínár- és nádvágó géppel végzi majd el a beavatkozást. A természetnek időt adva, várhatóan hamarosan teljesen helyreáll az ökoszisztéma. Haltelepítés az őszi- tavaszi időszakban várható, őshonos halfajok kerülnek a tóba. A tavon azonban tilos lesz horgászni.

Az újdonságok között említette Mészáros Attila alpolgármester, hogy a régi, korhadt táblák helyére új, interaktív útbaigazító és tájékoztatók kerültek. A táblák - napjaink egyre népszerűbb építő és burkoló anyagából - corten acélból készültek. Az időjárásálló acél a felületén kialakuló rozsdarétegnek köszönheti különleges megjelenését. A környezeti hatások (eső, szennyezett levegő) miatt kialakuló patinaréteg nem csak különleges esztétikai élményt nyújt, de a további korróziótól is megvédi a fémet. A Gáspár Attila réten, a tanösvény szakaszain természethez kötődő játékokat helyeztek ki.
A természetvédelmi területet immár öt helyről lehet megközelíteni. Az autóval, valamint a busszal érkező kirándulók, csoportok a Sóstó közben tehetik le gépjárműveiket. A Szárcsa közből nyíló parkolóban összességében 87 autó, valamint 13 busz várakozására alkalmas a parkolót alakítottak ki. A zöldterület a Szent Kristóf Ház mellett és a Csőszház utca felől is megközelíthető. Még folynak a fejlesztések a Keleti kapu mellett, ahol a játszótér és a faház is van. Itt helyet kap majd a Vadmadárkórház és egy új közösségi ház, amelyek kivitelezési közbeszerzése folyamatban van. A kívül-belül megújuló Zöldtanyán is folyamatban vannak a külső és belső átalakítások.

A jelentős beruházás keretében lehetőség nyílik egy látogatóközpont kialakítására. Mivel nem szerették volna új épületekkel terhelni a természetvédelmi területet, ezért született meg a döntés, hogy a Sóstói Stadion déli oldalában, a lelátók alatt kap helyet ez a központ, amely a stadion átadásával együtt nyílik meg. A műszaki átadás-átvétel, illetve a vízjogi engedély megszerzését követően helyezik üzembe az Északi-tó melletti párakaput és ivóvíz kutat. A Sóstó északi része, illetve a stadion déli oldala egy összekapcsolt rendszer lesz majd a jövőben, itt már kialakították a játszóteret és a fitnesz parkot, mivel azonban a stadion területe még munkaterület, így ez egyelőre le van zárva, biztonsági okok miatt nem használható.
A természetvédelmi terület megmentése érdekében végzett rehabilitációnak köszönhetően gazdagabb lett az élővilág. Bár legalább egy-két évre szükség van, mire beáll az ökoszisztéma, már most látszik, hogy a fertős jellegű, sokszínű vidéket, a nyílt vízfelületekkel, a tocsogós mocsarakkal és az új költőszigetekkel kedvelik a madarak. Mindennapjaikat a megújult két madárlesről, a Kócsag és Bíbic toronyból is megfigyelhetik a kirándulók.

Link




Link


Gyerekként az ember úgy gondolja, hogy az idő csak teher, amit jó lenne siettetni, hogy végre felnőtt legyen. Ez azonban hatalmas csapda - mivel felnőttként érti csak meg, hogy a percek és az órák a legértékesebb dolgok a világon. És senki nem élhet örökké. Ezért rohadt nagy bűn elpocsékolni azt a keveset, ami megadatik.

J.R. Ward

Az eső ellenére is kívánok mindenkinek szép szombati napot!
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Címkék: foszfortartalmát, természetvédelmi, rehabilitációnak, költőszigetekkel, folyásirányának, vízfelületekkel, mindennapjaikat, rehabilitációja, városgondnokság, költőszigeteket, látogatóközpont, nyomóvezetékkel, alpolgármester, székesfehérvár, vadmadárkórház, körüljárhatóvá, rozsdarétegnek, megközelíthető, megfigyelhetik, helyreállítást, gépjárműveiket, rehabilitációs, közbeszerzése, megközelíteni, összességében, tapasztalható, tájékoztatást, összekapcsolt, kialakítására, kialakították, felújításával, bevezetésével, legértékesebb, alapterületű, munkaterület, természetnek, fejlesztések jelentős, fertős jellegű, nagyközönség előtt, eddig elvégzett, mederkotrás során, színes madárvilág, mederkotrás mellett, munka egyik, vízpótlás biztosítása, ütőtisztító műtárgy, szennyvíztisztító telepből, élővízbe vezetéshez, tisztított szennyvíz, beépített olajfogókon, stadion parkolóiból, üzemi magasságban, Sóstó Természetvédelmi Terület Rehabilitációs Program, Sóstó Természetvédelmi Terület, Cser-Palkovics András, Mészáros Attila, Gáspár Attila, Szent Kristóf Ház, Sóstói Stadion,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Ébredj  A boldogság ült a világvégén  Muratáj  Ma a legtöbb civilizált ember ...  S a dalok tanulsága  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  A Gömb  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Szép estét  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Emlék  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Április 22. a Föld napja,  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Muratáj  Nagyon furcsa szeretni valakit...  képre írva  Facebookon kaptam  Ma  Beney Zsuzsa - Sirató  Jó éjszakát  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Gömb  Életművészet  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  A keserű igazság  Alakot vált...  Ázzal aki csak szép  Volt egy...  Facebookon kaptam Krisztina b...  A Föld napja  Fodor Ákos költő,  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Föld napja április 22  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
fejlesztések jelentős, fertős jellegű, nagyközönség előtt, eddig elvégzett, mederkotrás során, színes madárvilág, mederkotrás mellett, munka egyik, vízpótlás biztosítása, ütőtisztító műtárgy, szennyvíztisztító telepből, élővízbe vezetéshez, tisztított szennyvíz, beépített olajfogókon, stadion parkolóiból, üzemi magasságban, nyári meleg, vízgyűjtő területekről, hídépítés miatt, tavasz végén, nemrégiben megújult, fonalas algák, természetnek időt, őszi- tavaszi, tavon azonban, újdonságok között, időjárásálló acél, felületén kialakuló, környezeti hatások, további korróziótól, tanösvény szakaszain, természetvédelmi területet, busszal érkező, parkolót alakítottak, kívül-belül megújuló, jelentős beruházás, látogatóközpont kialakítására, lelátók alatt, stadion átadásával, műszaki átadás-átvétel, vízjogi engedély, stadion déli, összekapcsolt rendszer, fitnesz parkot, stadion területe, természetvédelmi terület, nyílt vízfelületekkel, tocsogós mocsarakkal, legértékesebb dolgok, foszfortartalmát, természetvédelmi, rehabilitációnak, költőszigetekkel, folyásirányának, vízfelületekkel, mindennapjaikat, rehabilitációja, városgondnokság, költőszigeteket, látogatóközpont, nyomóvezetékkel, alpolgármester, székesfehérvár, vadmadárkórház, körüljárhatóvá, rozsdarétegnek, megközelíthető, megfigyelhetik, helyreállítást, gépjárműveiket, rehabilitációs, közbeszerzése, megközelíteni, összességében, tapasztalható, tájékoztatást, összekapcsolt, kialakítására, kialakították, felújításával, bevezetésével, legértékesebb, alapterületű, munkaterület, természetnek, beavatkozást, természethez, haltelepítés, köszönhetően, zöldfelülete, fejlesztések, nagyközönség, ökoszisztéma, kivitelezési, csökkentette, megszerzését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2774
  • e Hét: 12883
  • e Hónap: 22066
  • e Év: 74774
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.